Veiligheid

Dingen maken is heel erg leuk, maar helaas niet geheel zonder gevaren. Daarom is het belangrijk om altijd rekening te houden met je eigen veiligheid, en die van anderen. Bij Pastimaak proberen we onze pakketten en handleidingen zo veilig mogelijk te ontwerpen maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van veilig werken bij jou. 

Om je te helpen met het creeeren van veilige werkomgeving hebben we hier een paar dingetjes op een rij gezet:

Beschermende kleding

Zorg altijd voor geschikte beschermende kleding en materialen. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen met een versterkte neus bij het werken met zware materialen of gereedschappen. Of aan stevige handschoenen om je handen te beschermen tegen scherpe of warme objecten. Gebruik een stofmasker als dat nodig is, en een veiligheidsbril als er een kans is dat er iets in je oog schiet. Gehoorbescherming is onmisbaar, niemand zit te wachten op blijvende gehoorschade.

Als je de juiste maatregelen treft kan je een leven lang maken zonder incidenten, als je pech hebt en net even geen zin had om jezelf goed te beschermen kan het zijn dat je klusdag eindigt met een ritje naar het ziekenhuis.

Werken op hoogte

Heb je een opstapje nodig om ergens bij te komen? Zorg dan voor een stabiele basis zoals een ladder of trap, ga niet op je bureaustoel staan omdat die toevallig dichterbij is. Zorg dat je niet teveel zijwaards hoeft te leunen met als gevolg dat je ladder of trap wegschuift. 

Elektra en elektrische apparaten

Als je wat gaat doen met de elektra in huis moet je voordat je begint er zeker van zijn dat er geen stroom meer op staat. Wil je bijvoorbeeld een peertje vervangen, dan moet je altijd de desbetreffende groep in de meterkast uitschakelen. Met een spanningszoeker kan je controleren of er nog stroom op staat, zodat je zeker weet dat je veilig bezig bent. Alleen met de schakelaar de lamp uitzetten is niet genoeg, er kan dan nog steeds stroom staan op een van de twee draden, en dus ook op de fitting. Als jij deze stroom verbindt met de aarde (bijv. de vloer), loopt deze via jouw lichaam (en hart) weg naar de aarde, met potentieel flinke gevolgen.

Als je met elektrisch gereedschap aan de slag gaat is het slim om geen wijde kleding aan te trekken, en lange haren op te binden, zodat er niks verstrikt kan raken. Draag ook geen sieraden, die kunnen ergens achter blijven hangen. Denk altijd even rustig na over potentiele gevaren voordat je begint.