Over ons

En waarom kennis duurzaam is.

Waarom Pastimaak?

Duurzaamheid

Het op grote schaal kopen en weggooien van spullen die niet gemaakt zijn om lang mee te gaan, maar om goedkoop te zijn, is tegenwoordig redelijk de standaard. Meestal heb je een product snel nodig omdat het kapot, kwijt of versleten is en het mag niet te veel kosten. Om betaalbare spullen te maken waar producenten óók nog iets aan kunnen verdienen, worden er een hele hoop concessies gedaan aan de kwaliteit van het product, waardoor ze vaak snel kapot gaan.

Daarnaast worden deze producten vaak tegen lage lonen en uitbuiting geproduceerd op plekken die we niet dagelijks te zien krijgen.

Bovendien ben je best snel gewend aan je nieuwe aankoop dus als het kapot gaat ben je ook wel blij dat er weer wat anders komt, want je had er toch al niet zo’n sterke band meer mee.

Inmiddels weten we dat het wel mogelijk is om een speciale band met je spullen te maken, die er voor zorgt dat je ze helemaal niet kwijt wilt. Niet door er veel geld voor te betalen, maar door een product een persoonlijke betekenis te geven. Bijvoorbeeld doordat je het van een speciaal iemand hebt gekregen of omdat je er iets bijzonders mee hebt meegemaakt. Of bijvoorbeeld doordat je het zelf gebouwd of gefixt hebt. Bovendien heb je door dingen eigenhandig te maken de kwaliteit ervan zelf in de hand, en als je weet hoe je het moet repareren zorgt dat ervoor dat het product langer mee kan. Zo kun je je eigen spullen verduurzamen. 

Het plezier van dingen leren

Maar wat nou als je niet zo goed bent in het maken van dingen, niet weet wat je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken? Dan kun je het allemaal nog leren, en dat is vet leuk! In de wereld van dingen bouwen is ontzettend veel te ontdekken. Er zijn duizenden materialen en principes die je allemaal kunt toepassen en op jouw manier creatieve ideeën kunt realiseren.

Helaas is deze informatie niet altijd even toegankelijk. Vaak staan dingen versplinterd over het internet en is de informatie incompleet, je begrijpt iets niet of je hebt niet de juiste tools. Dat kan het leren demotiverend maken. Om plezier te halen uit het leren, moet je in een flow terecht komen. In een flow kom je wanneer je vooruitgang maakt met een uitdaging die niet te saai is, maar ook niet te moeilijk. Om te starten met klussen willen we jou zo veel mogelijk van de irritante ‘opzoek’ en ‘uitzoek’ dingen besparen zodat je zelfstandig aan de slag kan en de vrijheid hebt om dingen uit te proberen en te leren. Wij ontwerpen onze producten zo, dat de kans dat het fout gaat minimaal is, jij meteen in en goede flow kunt komen en zo op de leukste manier kan leren om te klussen.

Wie zijn wij?

Loriana

Loriana zou het liefst alles zelf maken. Van porseleinen wasbakken kleien tot wasbare luiers naaien, zo lang er dingen zijn die ze nog niet gemaakt heeft zal ze volgens ons nooit kunnen stoppen met werken. Je kunt haar herkennen aan vintage mannenkleding met gekke printjes die ze verknipt en vernaaid heeft tot fancy fashion items. Loriana is industrieel interactie ontwerper en houdt van ontwerpen voor en met mensen.

Sander

Sander a.k.a. the man made of sand doet graag dutjes op het strand. Hij is in het bezit van zoveel oude auto’s, motoren en fietsen dat wij het ook niet meer bijhouden. Niets is mooier dan een voertuig of apparaat dat na 40 jaar gebruik nog steeds blijft werken. Sander is onze hardcore control engineer en heeft een voorliefde voor het vereenvoudigen van maakprocessen. Als er iemand is die weet hoe dingen werken is het wel onze handy Sandy.

Antoine

Antoine vindt eigenlijk alles leuk behalve doedelzakken. Zo ook surfen en met name het bouwen van surfboards. Sinds hij daar mee is begonnen liggen die dingen echt overal. Hij vindt zichzelf geen kunstenaar maar tekent en schildert constant alles wat hijzelf en anderen ook maar kunnen bedenken. Ook Antoine is een industrieel interactie ontwerper en ontwerpt graag dingen die uitdagen.