Okra uitleg

Stap voor stap uitleg

In deze uitleg staat alles wat je nodig hebt om tot een mooi eindresultaat te komen, of je nu twee linkerhanden hebt of twee rechterhanden. De Okra is een kast, kruk, tafeltje, wandplank of elke invulling die jij eraan geeft. In het pakket zitten plankjes die aan beide zijdes verstek
Dit betekent dat iets onder een hoek afgezaagd is
gezaagd zijn. Hierdoor kan je ze met behulp van houtlijm en schilderstape in allerlei verschillende vormen lijmen, en zo je eigen ontwerp maken.
Creativiteit
4/5
Precisie
4/5
Moeilijkheidsgraad
2/5
Benodigde kennis vooraf
0/5

Twee halve dagen

Benodigdheden

Naast de inhoud van het pakket moet je zelf ook nog een aantal dingen verzamelen en voorbereiden afhankelijk van je ontwerp. We raden daarom aan om eerst de hele uitleg door te lezen voordat je begint.

Stap 1
Ontwerpen

Doordat de plankjes verstek
Dit betekent dat iets onder een hoek afgezaagd is
gezaagd zijn kan je er allerlei verschillende vormen mee maken, door ze met behulp van houtlijm aan elkaar te lijmen. Naast de vorm kan je ook de oriëntatie van het product helemaal zelf bepalen: de Okra kan hangen, staan of liggen. Je kunt er één groot object mee maken of meerdere kleinere. Het is slim om eerst deze uitleg globaal door te nemen zodat je een idee hebt van de de mogelijkheden en de verschillende stappen die daarvoor nodig zijn. Belangrijk hierbij is dat je begrijpt hoe de schilderstape-truc precies werkt.

Stap 2
Plan van aanpak

Voor elk ontwerp is de volgorde van de stappen net even wat anders. Daarom is het belangrijk om eerst alle stappen van het stappenplan door te lezen en op basis daarvan jouw eigen plan van aanpak op te stellen. Doe je dit niet dan kom je wellicht later in de knel. Heeft jouw ontwerp bijvoorbeeld speciale lijmverbindingen of maak je gebruik van customization opties dan zul je deze eerst moeten lijmen en deze vervolgens 24 uur laten drogen voordat je verder kan met de rest.

Stap 3
Info lijmen

Voordat je begint is het belangrijk om wat dingen te weten over (hout) verlijmen. Als je hout op hout wilt verbinden is houtlijmen
Houtlijm komt in 4 varianten: D1, D2, D3 en D4. De vier klasses hebben elk verschillende eigenschappen. D1 is goed voor simpele verbindingen voor binnen, D2 ook, maar kan iets beter tegen een hogere luchtvochtigheid, D3 is voor zowel buiten als binnen. D4 is zeer goed geschikt voor buiten maar is ook giftig en alleen te verwerken met handschoenen aan. In het pakket zit een tube houtlijm meegeleverd van het type D3.
een mooie manier omdat je geen schroeven of spijkers ziet zitten. Ook kan een lijmverbinding heel sterk zijn, als het lijmen op de juiste manier gedaan wordt. Een schoon lijmoppervlak, de juiste hoeveelheid lijm, de juiste druk aanbrengen en een groot genoeg lijmoppervlak zijn een aantal van de factoren die nodig zijn voor een sterke lijmverbinding. Let op: Als je je Okra wilt behandelen (met bijvoorbeeld beits, olie of lak) kun je dat alleen doen ná het lijmen, anders hecht de lijm niet.

Stap 4
Tapetruc oefenen

Heb je nog nooit gebruik gemaakt van de schilderstape truc dan raden wij aan om voordat je begint met het lijmen van je ontwerp eerst een keer de schilderstape truc te oefenen. Je kan hiervoor een willekeurig aantal plankjes gebruiken.

Stap 5
Gewone lijmverbinding

We zullen hier stap voor stap uitleggen waar je op moet letten bij het verlijmen van de Okra. In ‘stap 6 – speciale lijmverbindingen’ laten we een aantal variaties op deze lijmverbinding zien. Lees beiden goed door voordat je je ontwerp en plan van aanpak gaat maken. Ben je al zo ver, dan kun je deze uitleg er natuurlijk als ondersteuning bij houden tijdens het maken van je ontwerp.

Stap 6
Speciale lijmverbindingen

Naast (gedeeltelijke) zeshoeken zijn er nog meer manieren waarop je de plankjes aan elkaar kan lijmen. Deze verbindingen zijn nét even wat lastiger en voor sommigen kan een extra hulpmiddel zoals een lijmklem handig zijn. LET OP! Als je speciale lijmverbindingen gaat maken in je ontwerp dan kan het nodig zijn om in meerdere fases te lijmen en de lijm tussendoor 24 uur te laten drogen.

Stap 7
Na het drogen

Als de lijm minimaal 24 uur gedroogd heeft kun je de tape loshalen en checken of alles goed in elkaar zit. Ben je toch niet tevreden over de sterkte of het uiterlijk, in deze stap leggen we ook uit wat je dan kunt doen.

Stap 8
Nabewerken

In deze stap kan je je ontwerp mooi afwerken (schuren
De korrel van schuurpapier wordt aangeduid met een ‘P-‘ waarde. Schuurpapier P100 of P120 is middelgrof, hogere waardes zijn ‘fijn’ en lage waardes noemen we ‘grof’.
, verven, lakken of bijvoorbeeld beitsen) naar jouw wens. Je kan het hout ook onbewerkt laten en gelijk zo gebruiken, maar wel alleen als het niet in aanraking komt met vocht.
Dit is niet alleen buiten het geval, maar ook als er bijvoorbeeld een glas water overheen kan vallen, of als je het in de badkamer neer gaat zetten.

Stap 9
Ophangen

Afhankelijk van wat je gemaakt hebt wil je je Okra ophangen, ergens aan bevestigen of gewoon ergens neerzetten.
Als je de Okra wil ophangen is er een speciale ophangbalk meegeleverd die je daarvoor kan gebruiken. We zullen hier stap voor stap uitleggen hoe je dit aanpakt. Het meegeleverde ophangbalkje kan je aan je Okra vastlijmen en vervolgens gebruiken om hem aan de muur of een ander object te bevestigen.

Optionele customization

Het leuke aan producten van Pastimaak is dat je er volledig je eigen draai aan kan geven. Zo kun je niet alleen de vorm van de Okra zelf bepalen maar heb je nog veel meer opties om het eindresultaat naar je eigen hand te zetten. Ga je in je ontwerp customizen denk dan goed na over een handige volgorde voor het maken van jouw ontwerp, en verwerk deze in je plan van aanpak. We hebben hier wat veel voorkomende customization opties op een rijtje gezet.


LET OP! Het materiaal voor sommige van deze voorbeelden is niet meegeleverd, wil je deze customization toepassen in je ontwerp dan moet je daar dus zelf nog materiaal

Denk bij het bepalen van het materiaal wat je wil gaan gebruiken goed na over de toepassing. Als je een poef wilt maken moet het materiaal sterk genoeg zijn om een persoon te houden. Maar als je bijvoorbeeld een halve zeshoek aan de zijkant dicht wil maken, en deze als een bak aan de muur gaat bevestigen, zou dit zelfs met een stuk karton kunnen. Verder is natuurlijk de uitstraling van het materiaal ook belangrijk. Wil je hetzelfde materiaal als waar de rest van de Okra van gemaakt is? Koop dan 15 mm dik Okoume multiplex.
voor kopen.

Extra plank toevoegen

Stok toevoegen

Aangepaste diepte

Klaar!

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol je eigen Pastimaak product gemaakt. Een uniek object waar je trots op kan zijn!

Mocht je nou nog spullen over hebben waar je niks aan hebt dan nemen wij die graag terug! Je kunt contact met ons opnemen om de retourzending te regelen. Dan kunnen wij de spullen weer hergebruiken, wel zo sustainable.

Als je nog vragen, opmerkingen of tips voor ons hebt, neem gerust contact met ons op!

Door ons te volgen op Instagram blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe Pastimaak producten. Vergeet ook niet jouw unieke Pastimaak object te delen met de hashtag #Pastimaak-Okra.