Zelf een lamp maken

Delen op:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Altijd al zelf een lamp willen maken?

Zelf een lamp maken is super leuk! Of je nou een vloerlamp, tafellamp of schemerlamp maakt, je bent lekker creatief bezig en kan er helemaal je eigen ding van maken. Daarnaast is het mega leuk om je kamers te verlichten met een lamp die je helemaal zelf ontworpen en gemaakt hebt!

Toch kan het ook best een uitdaging zijn. Er komen veel dingen bij kijken: een lampenvoet maken, de lampenkap maken, de fitting eraan monteren en er dan ook nog een stekker, snoer en schakelaar aan zetten. Best wat dingen om rekening mee te houden maar zeker geen reden om het niet te doen!

Papieren lampenkap maken
Schakelaar aansluiten

Waar moet je op letten?

Waarschijnlijk heb je al een idee waar de lamp moet komen. Op basis daarvan kan je globaal bepalen hoe hoog de lamp moet worden, hoe groot de zelfgemaakte lampenkap moet zijn, waar je de schakelaar wilt hebben, enzovoort. 

Het maken van een voet met steel kan op veel verschillende manieren. Gebruik bijvoorbeeld een grote tak of een oude paraplu als steel en een zelf gegoten beton of een boomstronk als voet!

Voor het snoer en de fitting heb je wat kennis van elektra nodig. Zorg altijd dat de stroom is afgesloten als je aan de draden werkt, en dat alles goed is aangesloten voordat je het in het stopcontact steekt. 

De lampenkap kan je maken van papier, stof of zelfs van houtfineer. Om de kap en fitting aan de steel te maken kun je het beste een oude lamp ombouwen. Zelf een constructie maken om alles te verbinden kan best wel ingewikkeld zijn.

Zelf Elektra aansluiten

Als je zelf een lamp gaat maken dan ga je ook aan de slag met elektriciteit. Het is dan van  belang dat je een paar dingen hier over weet:

  • Het stroomnet in Nederland is 230 volt wisselspanning. Dit betekent dat de spanning constant wisselt tussen de twee polen. Je hebt dus geen + en – draad, maar een nuldraad (een blauwe draad waar geen spanning op staat) en een fasedraad (een bruine draad die heen en weer slingert tussen + en -). Een standaard LED- of spaarlamp kun je direct op deze spanning aansluiten zonder dat er een transformator of andere electronica tussen hoeft.
  • Naast de nul- en fasedraad is er ook nog een derde draad: de aardedraad. Deze wordt veel gebruikt bij wat grotere elektrische apparaten zoals wasmachines. Met deze draad wordt de metalen behuizing van apparaten elektrisch verbonden met de aarde waardoor deze nooit onder stroom kan komen te staan en je nooit een schok kunt krijgt als je de behuizing aanraakt . De aarddraad is goed te herkennen, hij is namelijk altijd groen/geel gekleurd. De Bataat heeft deze 3e draad niet omdat er geen metalen behuizing is.
  • Let op! Netstroom is gevaarlijk en kan je een flinke elektrische schok opleveren. Echter als je je bewust bent van de gevaren is er weinig aan de hand. Daarom is het belangrijk dat je:
    • Alleen aan een elektrische installatie of apparaat werkt als deze volledige afgesloten is van de stroomtoevoer. Dus: stekker uit het stopcontact of de stroomgroep uitgeschakelen in de stoppenkast. De stroom alleen uitzetten d.m.v. een schakelaar is niet veilig, er kan dan namelijk nog steeds stroom staan op 1 van de 2 draden, doordat de schakelaar bijvoorbeeld alleen de nuldraad onderbreekt en niet de fasedraad.
    • Zorg ervoor dat als je de stekker in het stopcontact steekt er geen koperdraden meer zichtbaar of aan te raken zijn! Omdat hout, plastic, keramiek, etc. geen stroom geleiden, kan je die materialen wel prima aanraken nadat je de stekker in het stopcontact gestoken hebt.

Kluscursus lamp maken

Wil je je eigen lamp maken maar weet je niet precies hoe je alles aan gaat pakken? Of misschien heb je helemaal geen zin om alle spullen bij elkaar te zoeken?

Met de online kluscursus Bataat maak je jouw eigen unieke staande lamp. Er is een uitgebreide online uitleg en praktisch alle benodigdheden zijn meegeleverd, zodat je niet vanaf nul hoeft te beginnen.

Dat betekent echter niet dat het ontwerp al vast staat. Je maakt zelf de lampenvoet van beton – de vorm kies jij! Ook de lampenkap van papier kan je in allerlei vormen, groottes en kleuren maken. 

Zo kan iedereen zelf met ultieme creatieve vrijheid een unieke lamp maken naar eigen ontwerp!

Andere Blogs

Hoe sterk is houtlijm?

Wat is houtlijm? Je hebt heel veel verschillende merken houtlijm, maar er zijn ook allerlei verschillende types. Om het een beetje overzichtelijk te houden zijn

Lees verder »

REacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.