Hoe sterk is houtlijm?

Delen op:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat is houtlijm?

Je hebt heel veel verschillende merken houtlijm, maar er zijn ook allerlei verschillende types. Om het een beetje overzichtelijk te houden zijn de verschillende soorten houtlijm ingedeeld in 4 soorten:

  • D1:  Gebruik je binnenshuis, op plekken waar nooit vocht of vochtige lucht komt. Deze lijmen laten makkelijk los bij blootstelling aan vocht.
  • D2: Dit type is ook voor binnen, maar dan voor plekken waar het slechts soms wat vochtig is. De lijm laat wel los bij langdurige blootstelling aan vocht, dus is niet aan te raden voor de badkamer of buitenshuis.
  • D3: Deze wordt zowel binnen- als buitenshuis gebruikt. Ook geschikt voor badkamers.
  • D4: Is voor gebruik in de meest extreme weersinvloeden. Deze is dan ook zeer geschikt voor buitenmeubilair en bootconstructies. 
Houtlijm D3
Houtlijm type 'D3'

Waar moet je op letten bij het lijmen van hout?

Druk aanbrengen! Dat is het allerbelangrijkste bij het verlijmen van hout. De houtlijm gaat een chemische reactie aan het vocht dat aanwezig is in het hout. Door de te verlijmen delen tegen elkaar te drukken zorg je ervoor dat alle lijm vocht uit het hout kan halen en dus kan uitharden. Doe je dit niet, dan blijft een deel van de lijm (half) vloeibaar en heb je geen sterke verbinding.

De benodigde druk aanbrengen kan je doen door middel van lijmklemmen, een zwaar object, of door slim gebruik te maken van schilderstape, zoals bij het maken van ons maakpakket de Okra (klik hier voor de uitleg).

Daarnaast is het van belang om de oppervlakken goed schoon te maken, en de lijm uit te smeren zodat er overal een beetje zit.

Hoe sterk is houtlijm?

Als houtlijm goed gebruikt wordt zijn de meeste soorten sterker dan het hout zelf. Daarbij is zoals gezegd de druk die aangebracht wordt erg van belang. Bij het verlijmen van de kopse kant van hout (waar de jaarringen zichtbaar zijn) trekt de lijm in de nerf van het hout, en krijg je een veel minder sterke verbinding. Het verlijmen van de langskant van het hout heeft daarom sterk de voorkeur. Gebruik je multiplex dan luistert het minder nauw, omdat de verschillende laagjes om-en-om met elkaar verlijmd zijn.

Kopsekant hout
Kopse kant van het hout

Hoe duurzaam is houtlijm?

Houtlijm is vaak een chemische samenstelling die niet altijd even mileu vriendelijk is. De schadelijke stoffen in de lijm zijn formaldehyde en VOS. Er wordt tegenwoordig onderzoek gedaan naar mileuvriedelijke alternatieven. Zo zijn er nu al houtlijmen op waterbasis en word er onderzoek gedaan naar lijmen op die gebruik maken van eiwitten uit soja en jatropa. We hebben zelf helaas deze lijmen niet kunnen testen. Dus of ze goed werken weten we helaas nog niet. Dus binnenkort meer hier over.

 

 

Andere Blogs

Zelf een lamp maken met snoer en schakelaar

Zelf een lamp maken

Altijd al zelf een lamp willen maken? Zelf een lamp maken is super leuk! Of je nou een vloerlamp, tafellamp of schemerlamp maakt, je bent

Lees verder »

REacties

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.