Bataat uitleg

Stap voor stap uitleg

Super leuk dat je een Pastimaak-pakket in huis hebt gehaald. Het pakket voor je bevat de Bataat, een stalamp met een voet van beton en een papieren kap. Alleen de steel ontbreekt nog zodat je hier nog je eigen invulling aan kunt geven. 

Met dit pakket leer je niet alleen een aantal klus skills zoals zagen, een lamp aansluiten en beton storten, ook ga je zelf ontwerpen en bedenken wat voor keuzes daarbij komen kijken. Veel plezier!  

Creativiteit
4/5
Precisie
3/5
Moeilijkheidsgraad
4/5
Benodigde kennis vooraf
0/5

Twee/Drie halve dagen

Droogtijd Kit: 12 uur

Droogtijd Beton: 24 uur

Benodigdheden

Naast de inhoud van het pakket moet je zelf ook nog een aantal dingen verzamelen en voorbereiden afhankelijk van je ontwerp. We raden daarom aan om eerst de hele uitleg door te lezen voordat je begint. 

Stap 1
Ontwerpen

De Bataat is een staande lamp met een betonnen voet en een lampenkap van dik papier. Met dit pakket kun je jouw eigen unieke lamp maken door zelf beton te storten in een zelf gemaakte vorm, een steel te kiezen en de kap te lijmen in het gewenste formaat en vorm, de kap verbind je aan de steel via een houten ring. Met de Bataat kun je dus een grote lamp maken voor bijv. in de huiskamer of een klein lampje voor op je bureau of naast je bed.

Het is zeer aan te raden om eerst deze uitleg globaal door te nemen zodat je een idee hebt van de de mogelijkheden en de verschillende stappen die daarvoor nodig zijn. Het maken van een ontwerp wordt snel onderschat, als je dit goed doet heb je straks een mooi creatief product en krijg je de minste tegenslagen, het is dus slim om hier even voor te gaan zitten en de tijd te nemen.

Stap 2
Plan van aanpak

Je kunt de stappen van deze uitleg achter elkaar volgen. Houd er rekening mee dat er droogtijden zijn. De kit van de beton-bekisting moet 12 uur drogen voor je er beton in kunt storten. Het beton zelf moet ook 48 uur uitharden voordat je ermee verder kan. In principe kun je tijdens het drogen of uitharden al aan de volgende stap beginnen.

Stap 3
De steel

In deze stap ga je op zoek naar een steel die past bij de lamp die jij wilt maken. Hou er hierbij rekening mee dat de diameter van de steel tussen de 1,5 en 5 cm zit. Bij voorkeur kies je voor een houten steel omdat daar de houten montage ring makkelijk op te bevestigen is. 

Stap 4
Bekisting Maken

In deze stap ga je een bekisting maken voor het beton. Om beton te gieten heb je eerst de negatieve vorm nodig; de mal bij beton noemen we de bekisting. Hiervoor zijn de groene platen meegeleverd. Door hun gladde waterdichte oppervlak zal het vocht van het beton niet in de mal trekken. Je begint met de groene platen op maat zagen om ze vervolgens met tape aan elkaar te maken. Met de meegeleverde kit
Kit komt in allerlei soorten, materialen, toepassingen en kleuren. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor dikvloeibare materialen, die gebruikt worden voor verlijming of als (elastische) afdichting van naden. Afhankelijk van de toepassing en de materialen van de ondergrond kies je de juiste kit.

Acrylaatkit
Deze is meegeleverd in het pakket en wordt gebruikt voor het afdichten van voegen, naden en kieren tot 5 mm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kieren bij raamkozijnen, plinten en gipsplaten. Deze kit is meestal goed overschilderbaar. Laat het echter wel eerst goed uitharden voor dat je dit gaat doen anders krijg je kleine scheurtjes in je verf. Verder is de kit niet geschikt voor blijvend natte plaatsen en blijvend elastische afdichtingen. In de uitleg hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe je deze kit verwerkt.

Sanitairkit/Siliconekit
Sanitairkit is door zijn waterdichte, elastische en schimmelwerende kwaliteiten uitermate geschikt voor natte ruimtes als de badkamer, toilet en keuken. Deze kit gebruik je bijvoorbeeld in de hoeken tussen de tegels van je badkamer of in de spleet tussen je aanrecht en je muur. De kit komt in allerlei kleuren en kan het beste net als acrylaatkit verwerkt worden met een mengsel van water een zeepsop.

Verlijmingskit
Je hebt allerlei soorten verlijmingskitten, bedoeld om verschillende materialen met elkaar te verlijmen. Denk hierbij aan hout, steen, beton, metaal en vele kunststoffen. Hiermee kun je bijvoorbeeld huisnummers, ophanghaakjes, spiegels en plinten bevestigen. Als je verlijmingskit gaat kopen moet je goed opletten dat de lijm geschikt is voor de materialen die je wil verlijmen. Zo zijn er lijmen die minimaal 1 poreus materiaal nodig hebben om een goede sterke verbinding te vormen.
maak je vervolgens het geheel waterdicht zodat het beton in de mal blijft en er niet uitloopt tijdens het mengen en uitharden. Kortom, het zagen wordt zwoegen, zweten en zaagsel produceren en het kitten is een smerig precisieklusje. Succes!

Aftekenen

Zagen

Tapen

Kitten

Stap 5
Beton storten

In deze stap ga je het beton in de bekisting maken. Dit wordt een lekkere smeerboel dus daarom zit er een paar rubberen schoonmaak handschoentjes bij. Het beton meng je direct in de bekisting met de juiste hoeveelheid water en strijk je daarna glad zodat het mooi strak uithardt. In het volgende filmpje laten we zien hoe je dat netjes doet.


Hoe werkt beton?
Beton is een bijzonder materiaal. Het is een combinatie van zand, cement en water. In dit pakket is het zand en cement al gemengd, dat noem je betonmortel. Als je water bij betonmortel gooit begint er een chemisch proces wat enkele uren (bij kleine projecten zoals deze) tot enkele maanden (bij het bouwen van grote gebouwen en bruggen) kan duren.

Je zou denken dat het beton ‘droogt’, en dat het water moet verdampen, net zoals bijvoorbeeld verf droogt. Bij beton werkt dat anders, het cement kristalliseert namelijk uit met water. Dat betekent dat het water wordt opgenomen door het cement en daarmee een nieuw materiaal vormt. Als het beton uitgehard is zit het water er dus gewoon nog in, alleen niet meer in vloeibare vorm. Je kunt dus ook gewoon beton storten als het regent!

De verhouding van beton en water is wel belangrijk, het mag niet te droog of te vloeibaar worden. Bij de juiste verhouding is het net vloeibaar, als een soort kwark. Als het als een zandkasteel is, dan is het te droog en is het als een smoothie, dan is het te nat. Na het storten duurt het wel een aantal uren totdat het een beetje hard is. Je hebt dus geen haast terwijl je in deze stap het beton verwerkt.

Beton aanmaken

Steel plaatsen en uitharden

Stap 6
De lampenkap

In deze stap ga je de lampenkap maken naar eigen ontwerp. De lampenkap moet 2 uur drogen dus het kan handig zijn deze gelijk na de betonnen voet te maken.

De kap is gemaakt van een soort papier dat mooi egaal licht laat doorschijnen. Zorg dat je schone handen hebt als je ermee aan de slag gaat en je graag wilt dat hij wit blijft.

De lampenkap wordt uiteindelijk het zichtbaarste deel van je Bataat, neem dus de tijd om het netjes te doen, snijd bijvoorbeeld langs een liniaal met een scherp mes in plaats van het af te knippen met een schaar. Met een schaar wordt het vaak minder netjes.

De kap op maat maken

De kap lijmen

De kap versieren

Stap 7
Elektronica

In deze stap ga je de elektronica van de lamp installeren. Dit houdt in dat je de fitting, de schakelaar en de stekker aan het snoer gaat maken.

Onze ervaring is dat het werken met elektriciteitsdraadjes een hele hoop gepriegel kan zijn. Het is fijn om even aan een tafel te gaan zitten, goed licht voor jezelf te regelen en al je spulletjes bij elkaar te hebben. Het is erg aan te raden een draadstriptang of een kabelschoentang te gebruiken. Doe je dit niet, wees dan voorzichtig met scharen en messen.

Als je nog nooit met elektra aan de slag bent gegaan, kan het werken met apparaten die in het stopcontact gaan best eng lijken. Maar wees gerust, het is vrij simpel en we gaan je er stap voor stap doorheen begeleiden. Het aansluiten van elektriciteit is uiteraard wel op eigen risico.

Algemene informatie electra

In deze stap ga je werken met elektriciteit, dus is het van belang dat je een paar dingen hier over weet:

  • Het stroomnet in Nederland is 230 volt wisselspanning. Dit betekent dat de spanning constant wisselt tussen de twee polen. Je hebt dus geen + en – draad, maar een nuldraad (een blauwe draad waar geen spanning op staat) en een fasedraad (een bruine draad die heen en weer slingert tussen + en -). Een standaard LED- of spaarlamp kun je direct op deze spanning aansluiten zonder dat er een transformator of andere electronica tussen hoeft.
  • Naast de nul- en fasedraad is er ook nog een derde draad: de aardedraad. Deze wordt veel gebruikt bij wat grotere elektrische apparaten zoals wasmachines. Met deze draad wordt de metalen behuizing van apparaten elektrisch verbonden met de aarde waardoor deze nooit onder stroom kan komen te staan en je nooit een schok kunt krijgt als je de behuizing aanraakt . De aarddraad is goed te herkennen, hij is namelijk altijd groen/geel gekleurd. De Bataat heeft deze 3e draad niet omdat er geen metalen behuizing is.
  • Let op! Netstroom is gevaarlijk en kan je een flinke elektrische schok opleveren. Echter als je je bewust bent van de gevaren is er weinig aan de hand. Daarom is het belangrijk dat je:
    • Alleen aan een elektrische installatie of apparaat werkt als deze volledige afgesloten is van de stroomtoevoer. Dus: stekker uit het stopcontact of de stroomgroep uitgeschakelen in de stoppenkast. De stroom alleen uitzetten d.m.v. een schakelaar is niet veilig, er kan dan namelijk nog steeds stroom staan op 1 van de 2 draden, doordat de schakelaar bijvoorbeeld alleen de nuldraad onderbreekt en niet de fasedraad.
    • Zorg ervoor dat als je de stekker in het stopcontact steekt er geen koperdraden meer zichtbaar of aan te raken zijn! Omdat hout, plastic, keramiek, etc. geen stroom geleiden, kan je die materialen wel prima aanraken nadat je de stekker in het stopcontact gestoken hebt.

Snoer op lengte maken en stekker monteren

Schakelaar monteren

Fitting monteren

Stap 8
Bevestiging lampampenkap

Als het goed is heeft het beton minstens 24 uur kunnen uitharden en de lampenkap nu minimaal 2 uur kunnen drogen en ben je klaar voor de laatste stap. In deze stap ga je de lamp, fitting, en lampenkap aan de steel bevestigen. Omdat elke steel anders is hebben wij een bevestigingsring voor je ontworpen waarmee je de lamp en de kap altijd mooi rechtop op de steel kan plaatsen, deze ring ga je eerst aan de steel vastmaken en daarna pas de kap op de ring. 

Het bevestigen kan wel een beetje gepriegel worden en je zult waarschijnlijk willen dat je 5 handen hebt. Het is geen slecht idee om straks iemand te vragen om je te helpen.

Voorbereiden van de bevestigingsring

Plaatsen van de bevestigingsring en lampenkap

Dit stukje kan dus een beetje gepriegel worden. Een extra paar handen maakt het makkelijker 😉

Klaar!

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol je eigen Pastimaak product gemaakt. Een uniek object waar je trots op kan zijn!

Mocht je nou nog spullen over hebben waar je niks aan hebt dan nemen wij die graag terug! Je kunt contact met ons opnemen om de retourzending te regelen. Dan kunnen wij de spullen weer hergebruiken, wel zo sustainable.

Als je nog vragen, opmerkingen of tips voor ons hebt, neem gerust contact met ons op!

Door ons te volgen op Instagram blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe Pastimaak producten. Vergeet ook niet jouw unieke Pastimaak object te delen met de hashtag #Pastimaak-Bataat.